Δράση συνδεδεμένη με το Εργαστήριο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ: N@utilos2 - Πρωτογενείς γραπτές πηγές για την Aρχαιότητα στο χώρο της Aνατολικής Mεσογείου
Ο μεγάλος όγκος και η γεωγραφική διασπορά των πρωτογενών γραπτών πηγών που αφορούν την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, έκανε εμφανή ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα την ανάγκη συγκρότησης συλλογών επιλεγμένων κειμένων –κυρίως επιγραφών- που να καθιστούν το διάσπαρτο υλικό ευκολότερα προσβάσιμο στους ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό. Έκτοτε η αθρόα έκδοση τέτοιου είδους συλλογών με μεταφράσεις και σχολιασμό των κειμένων σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες πιστοποιεί τη συνεχιζόμενη χρησιμότητά τους.
Το πρόγραμμα “Eπιλογή πρωτογενών γραπτών πηγών για την μετακλασική Aρχαιότητα στο χώρο της Aνατολικής Mεσογείου” αποτέλεσε συνεργασία των Tομέων Iστορίας και Kλασικής Φιλολογίας και χρηματοδοτήθηκε κατά τα έτη 2005-2007 από το EΠEAEK II στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Πανεπιστήμια”. Στόχος του προγράμματος ήταν να καταστήσει διάσπαρτα και συχνά δυσνόητα κείμενα ευκολότερα προσβάσιμα σε ερευνητές, φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό διευκολύνοντας την ένταξη των κειμένων αυτών στη μελέτη και διδασκαλία της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και θρησκευτικής ιστορίας της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος συγκροτήθηκε μια συλλογή επιλεγμένων επιγραφών και παπύρων με νεοελληνική μετάφραση και σχολιασμό που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα ελεύθερης πρόσβασης ΝΑΥΤΙΛΟΣ και εκδόθηκε ο συλλογικός τόμος Ανθολόγιο: Επιλογή επιγραφών και παπύρων της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2018. Στο πρόγραμμα μετείχαν καθηγητές, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες της Αρχαίας Ιστορίας και της Κλασικής Φιλολογίας. Με αλφαβητική σειρά οι: Σ. Γαλανάκη, Ν. Γιαννακόπουλος, Κλ. Ζουμπουλάκης, Μ. Καντηρέα, Μ. Μαλούτα, Κ. Μπουραζέλης, Δ. Παπαμάρκος, Ν. Σοφού, Ε. Σταυριανοπούλου, Μ. Στεφάνου, Α. Χανιώτης. Τον συντονισμό είχαν η αναπλ. καθηγήτρια Σ. Ανεζίρη και ο καθηγητής Α. Παπαθωμάς.
Συνέχεια του προγράμματος αυτού είναι το πρόγραμμα N@utilos2, το οποίο αποτελεί επίσης συνεργασία των τομέων Ιστορίας και Κλασσικής Φιλολογίας και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά τα έτη 2021-2023 από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Ο N@utilos2 αποβλέπει στην επέκταση του ερευνητικού αντικειμένου του έργου σε τρία επίπεδα:
Σε αυτές τις δράσεις ανήκει η διοργάνωση εξαμηνιαίου μεταπτυχιακού σεμιναρίου Α’ κύκλου για φοιτητές Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικής Φιλολογίας κατά το εαρινό εξάμηνο 2022.
Η αρχική ομάδα που θα επεκτείνει τη βάση των κειμένων απαρτίζεται από καθηγητές, διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικής Φιλολογίας. Με αλφαβητική σειρά οι: Στ. Ανδριόπουλος, Ν. Κολβέρης, Δ. Κόττος, Ε. Κόχυλας, Ε. Κυπραίου, Δ. Μαργαρίτη, Π.-Ε. Μαργαρώνη, Γ. Μητρόπουλος, Α. Μπαρτζώκα, Δ. Ρουμπέκας, Η. Σούρλας, Κ. Φάκκας, Β. Ψηλακάκου. Τη βάση των κειμένων θα εμπλουτίσουν μετά από κατάλληλη επεξεργασία οι εργασίες των φοιτητών του προαναφερθέντος μεταπτυχιακού σεμιναρίου. Στους νέους ερευνητές, τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουν σε κείμενα που άπτονται άμεσα των ερευνητικών ενδιαφερόντων τους. Τον συντονισμό έχουν η αναπλ. καθηγήτρια Σ. Ανεζίρη και ο καθηγητής Α. Παπαθωμάς.