Το Αρχείο του καθηγητή Σπυρίδωνος Λάμπρου έχει κληροδοτηθεί από την κόρη του, Λίνα Τσαλδάρη, στο Ιστορικό Σπουδαστήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με απόφαση της Συγκλήτου (17.5.2017) αποφασίστηκε η μεταφορά των καταλοίπων αρχείων των Σπυρίδωνος Λάμπρου και Νικολάου Βλάχου, από το Ιστορικό Σπουδαστήριο στο Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης.
Το Αρχείο Λάμπρου αποτελείται από 17 φακέλους με εκδιδόμενο και ανέκδοτο υλικό. Η καταγραφή του Αρχείου έγινε αρχικά από τον Γ. Χαριτάκη και αργότερα, το 1976, από την τότε βοηθό της έδρας Ιστορίας Βυζαντινού Κράτους, Φλ. Ευαγγελάτου-Νοταρά. Το Εργαστήριο Ψηφιακής Αποτύπωσης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Βίου των Βυζαντινών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση αρχικά της καθηγήτριας Φλωρεντίας Ευαγγελάτου-Νοταρά, σήμερα ομότιμης, και στη συνέχεια της καθηγήτριας Αθηνάς Κόλια-Δερμιτζάκη, έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση του υλικού του Αρχείου με σκοπό την πρόσβαση των ενδιαφερομένων μελετητών και συγχρόνως την προστασία του περιεχομένου των φακέλων από την απευθείας χρήση.
Στην παρούσα φάση έχουν πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο η συνολική σάρωση του περιεχομένου των φακέλων που περιέχουν τις Κατηχήσεις του Μιχαήλ Χωνιάτη, τη Χρονογραφία του Θεοδώρου Κυζίκου και τμήμα της Αλληλογραφίας του Σπ. Λάμπρου, η επεξεργασία του εν λόγω υλικού και η καταχώρισή του στην ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, η οποία συνεχώς θα εμπλουτίζεται με νέο επεξεργασμένο υλικό.
Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα με ελεύθερη αναζήτηση ή και με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά να περιηγηθεί στη βάση και να αναζητήσει το υλικό του ενδιαφέροντός του. Για κάθε καταχωρισμένο αρχείο υπάρχουν περίληψη του κειμένου, σχόλια για το ίδιο το κείμενο, η προέλευσή του και οι λέξεις-κλειδιά. Σε πολλές από αυτές, όταν αφορούν σε σημαντικά πρόσωπα, γεγονότα, τόπους ή έννοιες, δίνονται επιπλέον πληροφορίες ώστε η βάση να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική για το χρήστη.
Την εποπτεία της παραπάνω εργασίας έχει αναλάβει η ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας Αθηνά Κόλια-Δερμιτζάκη σε συνεργασία με την ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας Φλωρεντία Ευαγγελάτου-Νοταρά. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Κατερίνα Νικολάου, μετείχε στον σχεδιασμό της Βάσης Δεδομένων και στα στάδια ανάρτησής της στο διαδίκτυο.